Babele lui Martie – traditii si semnificatii

Babele lui Martie

Vrei sa stii care va fi starea ta de spirit in acest an, cat de vesela/vesel sau deprimata/deprimat vei fi ?

Atunci nici prin gand sa nu iti treaca sa nu alegi Babele din Martie.

Un obicei frumos din randuiala populara traditionala, alegerea “babelor”, avea o insemnatate aparte in formarea valorilor familiale traiditionale si, mai mult, era un “datator de speranta” pentru viata vesnica.

Mai mult, ele pot determina starea sufleteasca si dispozitia care te vor insoti tot anul, pana la sosirea celorlalte Babe, anul viitor.

Bunicii nostri cunosteau ca primele zile din aceasta luna sunt fie prea friguroase, fie prea calde.

Ei au numit aceste zile cu vreme schimbatoare, zilele babelor. De unde vine acest obicei?

Etnografii spun ca mitul “babelor” este unul din cele mai importante mituri romanesti, cel al Babei Dochia.

Exista credinta ca Baba Dochia si-a luat numele de la Sfanta Mucenita Evdochia, sarbatorita de Biserica pe 1 martie.

Legendele despre Baba Dochia sunt numeroase.

Una dintre ele o infatiseaza ca o baba ce avea o nora, pe care o napastuia ori de cate ori i se ivea ocazia.

Odata, la 1 martie, o trimite sa spele lana, dar nu oricum, ci din neagra sa o faca alba.

Pe nora o ajuta un inger.

Ii da o floare alba si ii spune sa spele lana cu ea. Baba Dochia decide sa plece cu oile la munte, fiind convinsa ca venise primavara pentru ca-si vazuse nora cu floarea in mana.

Ea isi pune 9 cojoace de blana si urca cu oile la munte. Acolo este fie prea cald, fie prea frig, ploua si i se uda cojoacele.

Se dezbraca rand pe rand de cojoace, iar cand ramane in camasa, vine gerul si o ingheata. Dumnezeu a transformat-o in stanca, impreuna cu oile, sa ramana amintire.

Babele lui Martie

baba dochia, babele in martie,babelePotrivit traditiei populare, incepand cu 1 si pana pe 9 martie se alege o zi, sau o baba,  care va anticipa starea de spirit, norocul si predispozitia fiecaruia, pana la “babele” de anul urmator.

Frumoasa si insorita, ploioasa si inorata, aceasta zi este determinanta pentru cei care isi aleg Baba si se spune ca ii va reprezenta tot anul.

Asadar, fie vor avea noroc cu carul, fie vor avea parte de incercari primejdioase.

“Se spune ca vremea din aceste zile releva starea launtrica si bunatatea sufleteasca a fiecarei persoane. Astfel, daca vremea este frumoasa si soarele straluceste, omul este voios si bun la suflet si ii va merge bine tot anul urmator. In schimb, daca vremea este intunecata, acela nu va fi un om bun la suflet si va fi suparacios tot anul. Pe de alta parte, se spune ca daca ninge sau ploua in acea zi este semn de bogatie”, ne spune Paula Popoiu, muzeograf si director al Muzeulului Satului din Bucuresti.

Astazi, alegerea Babelor a devenit un joc, iar orice asociere se face sub semnul unei “sarade”, spune Sabina Ispas, folclorist si Membru al Academiei Romane.

Astfel, “Baba” a ajuns sa se stabileasca de fiecare in parte, dupa bunul plac, fiind aleasa, de cele mai multe ori la intamplare. Altii insa, continua sa o stabileasca in functie de ziua de nastere.

“Daca data nasterii celui ce vrea sa afle in ce stare sufleteasca il gasesc babele, are o cifra mai mare decat cifra noua, atunci se obisnuieste sa se calculeze suma celor doua cifre si astfel se poate lesne ghici ziua babei”, spune etnologul de la Muzeul Satului.

Mai putin favorizati sunt insa cei nascuti pe intai martie, caci, asa cum spun batranii, aceasta prima zi care deschide luna, urmata de 11 si 21 martie, sunt zile aducatoare de ghinion. Daca te numeri printre “norocosi”, nu cauta sa pui paie pe foc, incepand vreo treaba importanta in aceste zile, avertizeaza Paula Poapoiu, insa cel ce a avut parte de o zi urata nu trebuie sa fie suparat, “caci anul viitor sigur o sa-l gaseasca cu veselie”, ne linisteste ea.

Dar zilele nu erau repartizate intamplator, de regula, cea de-a noua zi revenind celei mai autoritare si importante dintre femeile casei. In acceptia populara, ziua in care erai numita “baba” se putea lasa mostenire, acest obicei fiind legat de autoritatea si responsabilitatea familiala, explica etnologul Sabina Ispas.

Mai mult, Zilele babelor sunt considerate purificatoare si datatoare de speranta vesnica in viata. Potrivit etnologului, inainte, in familiile traditionale, cand personalitatile feminine se intalneau, adesea se intampla ca acestea sa intre in conflict. Astfel, “Baba” nu simboliza o batrana urata si rea, ci o femeia care isi castiga propria autoritate.

“Definirea trasaturilor de caracter in functie de instabilitatea atmosferica era sanctionata in familie si comunitate, printre rude, vecini si cunoscuti, prin comentarii si atentionari. Chiar daca nu se intampla mereu sa coincida trasaturile de caracter cu caracteristicile zilei, mai mult sau mai putin capricioasa, obiceiul tot era un bun prilej pentru educare si autocontrol”, explica aceasta.

Written by: Bella Kitty

Lasă un răspuns