Lasata Secului pentru Sfintele Pasti in 2016

Lasata Secului

Crestini ortodocsi pregatiti-va pentru Lasata Secului pentru Postul Pastelui 2016!

In calendarul bisericesc, Lasata Secului are doua etape pregatitoare Postului Sfintelor Pasti si anume: Duminica Infricosatei Judecati – cand se lasa sec de carne (6 martie 2016) si Duminica Izgonirii lui Adam din Rai – cand se lasa sec de branza (13 martie 2016).

Ziua de 20 martie este prima Duminica din Postul Mare, Duminica Ortodoxiei.

Urmeaza una dintre cele mai importante sarbatori din aceasta perioada a Patruzecimii si anume Buna Vestire (25 martie), sarbatoare aflata in stransa legatura cu cea a Nasterii Domnului (25 decembrie), intre cele doua praznice aflandu-se exact noua luni. La Buna Vestire, Sfantul Arhanghel Gavriil i-a adus Sfintei Fecioare Maria vestea cea buna: ca in pantecele sau, prin umbrirea Duhului Sfant, va salaslui Insusi Fiul Lui Dumnezeu, Mantuitorul neamului omenesc, Dumnezeu Cuvantul Care a salvat omenirea primind de bunavoie cea mai cumplita moarte a acelor timpuri: rastignirea pe Cruce, pe care a sfintit-o cu Sfantul Sau Trup si ne-a lasat-o noua ca ajutor in cele mai grele incercari. Dupa Sambata lui Lazar, cel inviat de Domnul, praznuita la 27 martie, ziua urmatoare sarbatorim maritul praznic al Intrarii Domnului in Ierusalim, urmat de Saptamana Patimilor.

lasata seculuiPostul dinaintea Invierii Domnului este cel mai lung si mai aspru dintre cele patru posturi de peste an ale Bisericii Ortodoxe si din acest motiv este numit „Postul Mare”.

Lasatul Secului reprezinta o sarbatoare care marcheaza ultima zi cand se mai poate manca de dulce, inainte de a incepe unul dintre cele patru mari posturi randuite de Biserica Ortodoxa.

Pentru Biserica, accentul cuvantului „sec” din Lasata Secului, nu cade numai pe mancare. Secul pe care il cere postul ortodox este seclum (saeculum), adica lumea impatimita iar cainta este drumul spre disparitia pacatului. Aici nu este vorba doar despre iertarea rautatilor personale ci si despre lupta spirituala impotriva gandurilor rele si pacatoase.

Preotii atrag atentia mereu asupta faptului ca postul nu trebuie sa echivaleze doar cu un efort alimentar, ci cu curatirea de pofte de tot felul, spiritual. Altfel, Dumnezeu te va percepe ca pe un mincinos.

Noi oamenii, ne-am invatat sa postim dupa ureche, sperand ca doar gestul conteaza si mi se pare ca se potrieste aici foarte bine expresia „Doamne, eu am incercat!”, si postim fie in prima sau ultima saptamana, fie pe sarite sau macar trei zile inainte marea sarbatoare. Multi dintre noi au uitat ce inseama sa dea ceva de bunavoie, fara sa astepte ceva in schimb, din poftele si placerile noastre, in schimbul vietii dumnezeiesti.

Ca sa ajungi sa cunosti starile de lumina, seninatate si liniste, e nevoie de daruire neconditionata. Ajungi asemenea lui Hristos, prin ceea ce daruiesti si nu prin ceea ce poti lua de la ceilalti. In fata lui Hristos suntem cata putere de jertfa avem.

Impartasania, precedata de posturile marilor sarbatori este si o obligatie prescrisa de porunca a patra biseri­ceasca prin care ni se cere “sa ne spovedim si sa ne cuminecam in fie­care din cele patru posturi mari de peste an, ori daca nu putem, cel putin o data pe an, in postul Sfintelor Pasti”.

Postul Sfintelor Pasti incepe pe 14 martie 2016 si se incheie pe 30 aprilie 2016.

Daca vrei sa stii cand cade pastele atunci sa vedem despre Pascalia, data Sfintelor Pasti in Biserica Ortodoxa in anii 2008-2025:
2008 – 27 aprilie
2009 – 19 aprilie
2010 – 4 aprilie
2011 – 24 aprilie
2012 – 15 aprilie
2013 – 5 mai
2014 – 20 aprilie
2015 – 12 aprilie
2016 – 1 mai
2017 – 16 aprilie
2018 – 8 aprilie
2019 – 28 aprilie
2020 – 19 aprilie
2021 – 2 mai
2022 – 24 aprilie
2023 – 16 aprilie
2024 – 5 mai
2025 – 20 aprilie

Written by: Bella Kitty

Lasă un răspuns